Категорії
Бренди

Струни Elixir Polyweb, Nanoweb і Optiweb: в чому різниця?

Компанія Elixir Strings розпочала свою діяльність не так давно: в 1995 році вона була заснована в якості спеціалізованого підрозділу великої виробничо-дослідної фабрики Gore & Associates, Inc. Спочатку завданням підрозділу було розробка та впровадження нових технологій в галузі виробництва сталевих канатів і гітарних струн всіх видів.

Досягнувши перших успіхів, менеджмент компанії, в якому, до речі, було багато музикантів, прийняв рішення зосередитися саме на виготовленні струн. Їх інтерес був невипадковий: в ході досліджень для Gore & Associates були створені нові формули полімерних покриттів, які володіють прекрасними захисними властивостями навіть при товщині в декілька мікрон. Розробники інноваційного покриття поставили собі за мету зробити такі гітарні струни, які будуть мати в декілька разів більший термін служби і при цьому їх звучання не стане тьмяним і «пластмасовим» через захисної плівки.

Чим різняться Elixir Polyweb і Nanoweb

Першим проривом у виготовленні захищених струн стало винахід спеціального верстата: з його допомогою конструктори з Elixir Strings могли в точності змоделювати процес зносу обмотки при цьому процес займав лічені години, а не місяці. Сьогодні компанія має патент на цю технологію, аналогічні верстати встановлені на заводах багатьох відомих виробників струн. При цьому саме Еліксир заслужено вважаються першими і головними майстрами в області вивчення корозії і зносу гітарних струн. 

Першою випущеної на ринок серією струн стали Elixir Polyweb, приблизно роком пізніше компанія презентувала і відомі будь-якому музиканту Nanoweb. У чому ж їх особливості і в чому різниця?

Як би ретельно ви не мили руки перед грою на гітарі, в обмотку завжди будуть потрапляти найдрібніші частинки бруду, жиру, майже непомітні оку шматочки шкіри і волога.

Обычная струна без специального покрытия не защищена от коррозии
Звичайна струна без спеціального покриття не захищена від корозії

Це досить швидко призводить до корозії струни: вона починає звучати глухо, налаштувати таку струну значно складніше, ще через якийсь час обмотка і сердечник починають руйнуватися, і струна просто рветься. 

Износ струны без защитного покрытия через 2-3 недели использования
Знос струни без захисного покриття через 2-3 тижні використання

Суть технологій Nanoweb і Polyweb полягає в тому, що струна покривається тонким полімерним складом, який продовжує термін яскравого, «нового» звучання струн приблизно в 3-5 разів.  При цьому покриття забезпечує більш м'який контакт зі струною, зменшує кількість призвуків, але при цьому не позбавляє звучання струни того самого кристалічного, хрусткого відтінку, за який ми так любимо нові комплекти.

Elixir Polyweb мають покриття більшої товщини, сам виробник характеризує звучання струн як тепле, а тактильні відчуття - як відчуття надзвичайної гладкості.

Elixir Nanoweb - подальший розвиток ідей захисту струн.  В даному випадку шар полімерної плівки зменшений до декількох мікрон, що робить звучання струн більш яскравим в порівнянні з Polyweb, але при цьому зберігає відчуття м'якості при торканні пальцями поверхні намотування.

У чому ж інноваційність технологій Еліксир, адже під час старту їх виробництва на ринку вже були присутні набори із захисним покриттям?  При виготовленні переважної більшості інших струн з захисної плівки використовується технологія покриття полімером саме обмотки: це захищає сердечник і обмотувальний дріт від корозії, проте не дозволяє уникнути скупчення бруду і жиру між витків намотування.  При цьому струни все одно почнуть звучати тьмяно вже після 20-30 годин активної гри.

Струни Elixir покриваються плівкою цілком, що дозволяє зберегти протягом декількох місяців недоторканою не тільки структуру струни, але і її звучання.

Відмінність проілюстровано на фото нижче.

Струны Elixir с защитным покрытием
Струни Elixir із захисним покриттям 

Зустрівши величезне число позитивних відгуків, конструктори Еліксир вирішили не зупинятися на досягнутому: і через кілька років, в 2017 році на ринку з'являється найновіша серія захищених струн - Elixir Optiweb!

Покриття Optiweb повністю зберігає відчуття нових струн: встановивши свіжий набір, ви отримаєте саме той дзвінкий, хрусткий звук, який так люблять всі гітаристи.  При цьому тактильні відчуття повністю повторюють такі, як у струн без покриття: самі виробники описують їх як природні, в міру жорсткі і максимально схожі на дотик традиційної круглої обмотки з нікелю.

Секрет технології полягає в тому, що товщина полімерного покриття зменшена практично до 1 мікрона: це не погіршує його захисних властивостей, але повністю зберігає відчуття нових струн.

На практиці це виглядає як в 3-4 рази збільшений термін служби, а порівняти звучання ви можете тут: https://www.elixirstrings.com/experience

Висновки

Отже, підсумуємо, в чому ж різниця між Elixir Polyweb, Nanoweb і Optiweb.  Пропонуємо порівняльну таблицю характеристик всіх трьох серій:

 
  Polyweb Nanoweb Optiweb
Товщина захисного покриття Найтовстіше Середня товщина Ледь помітне захисне покриття
Звучання М'яке і тепле Яскраве Дзвінке
Тактильні відчуття Відчуття гладкості Відчуття м'якості Натуральні відчуття круглої обмотки
Термін служби В 3-5 разів більше в порівнянні із звичайними струнами В 3-5 разів більше в порівнянні із звичайними струнами В 3-5 разів більше в порівнянні із звичайними струнами

Таким чином, сьогодні Elixir пропонують музикантам повну лінійку струн із захисною плівкою: вони підійдуть як любителям яскравого і дзвінкого тони, так і тим, хто шукає «довгограючий» набір з м'яким і оксамитовим звучанням.  На сьогоднішній день компанія випускає струни як для електро-, так і для бас- і акустичних гітар (фосфор-бронза і бронза 80/20).

Наостанок кілька слів про те, як відрізнити підроблені струни Elixir, що наводнили російський ринок в останні роки:

  • Оригінальна упаковка має яскраву поліграфію, тоді як підробки оформлені більш тьмяно;

  • Полімерне покриття завжди помітно на око: воно прозоре і блищить, в підроблених комплектах полімерне покриття зазвичай має досить мутний забарвлення;

  • У більшості випадків в коробочці з оригінальними струнами Еліксир будуть вкладені додаткові буклети та брошури;

  • Ціни струн Elixir зазвичай в 1.5-2 рази вище, ніж ціни аналогічних за калібром комплектів інших брендів без захисного покриття. Якщо ви бачите підозріло дешева пропозиція - це привід задуматися.

Асортимент струн Elixir в нашому інтернет-магазині.