Категорії
Бренди

Як вибрати струни для гітари: типи, матеріали, виробники

 

Стаття відповість на багато Ваших запитань. Наприклад, як вибрати струни на класичну гітару або струни на акустику, які найтовстіші струни для електрогітари. Також Ви дізнаєтесь чим відрізняються струни з фосфорної бронзи від мідних або нейлонових і які струни використовують відомі гітаристи та багато іншого!

Будь Ви новачком або профі - Ви знайдете багато нового, цікавого і корисного. Джерело незамінною і унікальної інформації прямо тут і тільки для Вас!

Багато хто не ставиться до вибору серйозно і навіть не знає які вони бувають і чим відрізняються, але, це не означає, що струни не впливають на звук будь-якої гітари. По суті - це найпростіший і дешевий аксесуар, а якщо бути точним - витратний матеріал. Коли грамотно їх підібрати, то можна поліпшити або оптимізувати саунд Вашого інструменту і забезпечити легку і комфортну гру!

У наш час існує безліч струн (виробники, матеріали, товщина, конструкція, призначення). Від такого асортименту просто паморочиться голова... Так як же не заблукати в цьому величезному океані металу і полімерних матеріалів?

Струни для класичних гітар

Уявіть собі, що колись давно (в районі 18 століття) їх робили з рослин і тварин! Існує навіть документ XIV-го століття, в якому детально розкривається секрет - процес виробництва струн із кишок. Овечі нутрощі занурювалися в луг або воду не менше ніж на півдня для видалення залишків м'яса. Наступні два дні їх тримали в сильному лужному розчині, а також в червоному вині. Ще мокрі, пасма по дві - чотири скручували разом, і отримували готову струну, яку сушили в натягнутому стані.До речі ще вони можуть покриватися різними металами і сплавами (оптимальними вважаються мідь, цинк і срібло).

Як вибрати струни для класичної гітари? Дуже просто! Вивчіть матеріал нижче.

Класифікація по натягу

Стандартного натягу (Normal Tension) відмінно підходять новачкам, так як їх легко затискати, до того ж пальці страждають не так сильно.

Сильного натягу (High Tension) більше підходять для більш досвідчених гітаристів, так як у них техніка вже більш сформована і їм легше брати ноти з туго натягнутих, жорстких струн. Ці струни - ще називають Hard Tension. Вони натягнуті сильніше, тому резонанс, а значить і звук, гучність стають набагато потужнішими.

Екстра сильного натягу (Extra Hard) для майстрів. На них грати фізично важко і технічно складно, але з ними відкриваються нові грані звучання. Їх ще називають Super High Tension.

Струни ексклюзивних серій для профі часто роблять зі спеціальних матеріалів та наносять рідкісні покриття.

За матеріалом:

Чистий нейлон (Clear Nylon) - прозора нейлонова волосінь відлита в потрібному калібрі. Струни для гітари нейлонові найбільш поширені, зазвичай їх вибирають для чистого і дзвінкого звучання.

Чорний нейлон (black nylon) - відрізняється цікавим зовнішнім виглядом, свого роду елегантний, крім цього карбон (можна зустріти і таку назву) має більш високу щільність => міцність => ще більш яскраве звучання.

Нейлон високого очищення (rectified nylon) - після того як такі струни відливають, їх і ще й додатково обробляють лазером. Таким чином можна домогтися ідеального дотримання товщини по всій довжині струни. Поверхня при цьому стає злегка шорсткою, а звук м'яким, оксамитовим. "Лазерні" струни краще тримають стрій.

Бронзова обмотка (bronze wound) - коли струна покривається замість срібної нитки - бронзою. Сплав (80/20) міді і цинку - яскравий дзвінкий звук. Іноді виробники також називають струни з бронзовою обмоткою "gold". Вона дає класичній гітарі своєрідний фолк-саунд.

Також бронзову обмотку наносять на чорний нейлон таким чином можна отримати максимум яскравості в тембрі. Підходять вони для гри боєм.

Кольорові струни теж існують. Виглядає досить симпатично)

До речі буває, що полімер складніше закріпити. Для полегшення цього процесу створили струни з кульковими накінечниками (ball end). У них на кінцях є спеціальні кульки, завдяки їм не потрібно зав'язувати волосінь. Це дозволяє помітно зменшити час на заміну і настройку. Після того, як Ви налаштуєте гітару, дайте їй трохи постояти (краще добу). Потім, коли нейлон розтягнеться, можна закінчити цю справу. Це стосується поведінки будь-яких струн.

Сподіваємося, що тепер Ви знаєте які струни краще для класичної гітари. Йдемо далі.

Струни для акустичних гітар

Звичайно теж різняться за своїми особливостями і властивостями. Металеві струни для акустичної гітари характеризуються більшим натягом, ніж полімерні. На класику метал не ставлять (беручи до уваги її більш "крихку" конструкцію), а ось поставити на акустику нейлон - це можна. З "волосінню" ми розібралися вище, тепер давайте пройдемося по "металу" :)

І все ж, які струни вибрати для акустичної гітари? Дотримуємося того ж принципу. Вивчимо для початку товщину, матеріали - все що впливає на саунд.

За товщиною і жорсткістю

  • 9-45 - м'які і тонкі, їх легше притискати, не так втомлюються пальці. Тихе звучання.
  • 10-47 - Оптимальне поєднання для початківців.
  • 11-52 - Цілком м'які, підходять для середнього натягу. Дають гучніший і соковитіший звук
  • 12-53 - Натяг вище середнього, баланс зручність/гучність/фарби - стандарт.
  • 13-56 - Для сильного натягу, максимальні гучність, якість звучання, жорсткість, складність, краще трохи понизити лад.

Матеріали

Як каркас (основу) металеві струни завжди мають всередині сталеву нитку (дріт). Нижні - ті що без обмотки - гладкі, і іноді їх ще нікелюють, щоб зменшити знос грифа і ладів. До речі, для гітари акустичної варіанти покриття дуже різноманітні, існують синтетичні, полімерні, біметалеві покриття, а також їх мікси.

Сталь окислюється, швидко "з'їдає" лади і гриф, та й пальці від неї не в захваті, особливо у новачків. Тому верхні товсті струни покривають обмоткою з більш м'яких металів, наприклад міддю, бронзою, сріблом.

Красномідні струни - дешевий варіант струн з рівною "серединою" у звуковому спектрі. До їх звуку можна застосувати терміни - "чистота" та "стандарт", але все ж він не такий індивідуальний, як у бронзи. Струни з красної міді звучать більш-менш однаково.

Жовта бронза - яскравий звук, гучний, гарний, проте струни з жовтої бронзи вимагають догляду - швидко набувають характерний зеленуватий колір. Краще зберігати гітару в чохлі в сухому приміщенні.

Bronze 80/20 - сплав 80% міді і 20% цинку, класика жанру (1930-ті роки) - заслужив популярність у музикантів-аматорів і у профі, які грають в студії і на концертах.

Bronze 85/15 - ще кажуть «vintage bronze» для солідності - сплав, який має більш тепле, легке, м'яке звучання, ніж 80/20.

 Недолік бронзи в тому, що вона легко окислюється. Таким чином всі струни псуються, звук стає не таким дзвінким, а спектр його звужується. З метою поліпшення антикорозійних характеристик в сплави додається фосфор.

Phosphor Bronze (фосфорна бронза) - звучать не настільки дзвінко, як, 80/20, тут ви не знайдете "брязкіт", однак звук рівніший, глибокий, з чистими басами. Фарби та чистоту звучання струни з фосфорної бронзи зберігають трохи довше.

Срібло - досить тонкі по структурі. Срібні струни - хороший зручний варіант, звук їх має тонкість і чіткість. Вони дзвінкі, прекрасно підходять для переборів, які виконують як пальцями, так і медіатором, не володіють такою потужністю при грі боєм, як бронзові.

Тепер ми зрозуміли, що від того які струни на гітарі залежить дуже багато.

Тип перерізу серцевини

Переріз серцевини може бути круглої і шестигранної форми (для кращої фіксації тієї ж обмотки).

Типи обмоток струн

Від будови та типу обмотки залежить звучання басів, зручність пересування по ним пальців, а ще - термін служби струн.

Round wound (кругла) - обмотка звичайним круглим дротом, стандарт і простота. Використовується в переважній більшості струн. Звук який отримують при використанні струни з круглою обмоткою чіткий, а тембр насичений, соковитий. Ковзання пальців по такій рельєфній поверхні супроводжується свистом, скрипом і цей сторонній шум чути глядачам.

Halfround (напівкругла) - коли круглу обмотку відшліфували на 20- 30%. Струна з напівкруглим оплетенням звучить більш м'яко, створює набагато менше сторонніх шумів від пальців і медіатора, їй притаманні м'яка атака і менший знос грифа. Безладові інструменти, слайд, тонбар - ось далеко не повний перелік області застосування таких струн.

Flatwound (пласка) - з рівною, гладкою, пласкою поверхнею. Серцевина спочатку вкривається круглим дротом, а вже потім стрічкою з металу. Пальці лівої руки легко і практично безшумно ковзають по ній, не зустрічаючи перешкод. Струни з пласкою обмоткою мають дуже специфічне звучання (типу контрабас). На басах воно має «матове забарвлення» у порівнянні з більш соковитим звуком тонких перших струн. Їх часто використовують у таких стилях як в джаз, свінг, рок-н-рол.

 Часто виробники в цілях захисту від корозії покривають обмотку полімером - це кращі струни для акустичної гітари (що стосується строку життя). Звичайно це позначається і на їх ціні.

Струни для електрогітар

Безліч стилів гри, напрямків сучасної музики та й самих різновидів цього інструменту створило не менш багатий вибір струн для них. Основа струн для електрогітар робиться як зазвичай з нержавіючої сталі. Типів і матеріалів обмотки, а також калібрів існує чимало. Основні моменти у виборі струн для електрогітар такі ж, як і для акустики і класики.

Ми розглянули будову, види обмоток, типи натягу. Все це характерно і для електрики. Єдина відмінність - матеріали для електрогітар повинні володіти магнітними властивостями (магнітитися). На цьому грунтується їх "ноу хау", принцип роботи, так сказати. Струни коливаються в магнітному полі звукознімача створюючи електромагнітні імпульси, які посилюються. Їх, власне ми і чуємо надалі. Залежно від матеріалу і його магнітних характеристик змінюється і звук, який видає інструмент.

Матеріал обмотки

Stainless Steel (сталеві) - сталева серцевина покрита тією ж нержавіючої сталлю має по металево холодне і жорстке звучання, досить яскраве і насичене. На дотик steel wound (синонім) пружні і жорсткі для пальців. Звичайно ж лади "з’їдаються" сталлю максимально швидко. Струни зі сталі або як їх ще називають - Pro Steels відмінно підійдуть для рок музики, напевно це кращі струни для металу.

Nickel plated steel (або просто Nickel) - все те ж, але обмотка зі сталі нікельованої. Вельми універсальний варіант, наявність у складі нікелю дає більш сильну взаємодію з датчиками, що дозволяє отримати хороший спектр (низи, середина, верх). Завдяки цьому звук дуже збалансований, як на чистому каналі, так і на перевантаженні. Саме тому - струни з нікельованої стали найбільш популярні. Можна грати поп, рок, джаз та інші стилі.

Pure nickel - сталь покрита чистим нікелем. Цікаво що за феромагнітним властивостями він не краще ніж нікельована сталь. Нікель має трохи більш м'яку структуру. Через це саунд струни з чистого нікелю стає вінтажним, теплим, глибоким, атака помірна. Перфектно грати блюз, соул, джаз і подібне.

EXP, EMP, Nanoweb, Coated і т.д. - сучасний варіант покриття струн різними високомолекулярними сполуками. Захищає від вологи і бруду, корозії, відповідно подовжує термін служби. Ціна відповідна :) як правило, в два рази дорожче. Тембр, звучання струни для електрогітари з покриттям відрізняється від звичайної, потрібно пробувати.

Ми вже знаємо, що струни можуть бути різного "калібру" і відповідно різного натягу, звукового спектра. "Електро-струни" не виняток, тут навіть більше різних варіантів. Підвищена міцність конструкції електрогітари (в порівнянні з класикою наприклад) дозволяє натягнути дуже товсті струни. Також різноманітність стилів, області застосування (обумовлене широтою діапазону звучання) породжує безліч різних наборів струн. Також існують семиструнні гітари, гітари, що мають вісім струн і навіть дванадцять - це ще більше розширює асортимент на ринку.

Набори струн в залежності від ладу гітари

Standart E

  • 8-38 своєрідний варіант, для досвідчених, дозволяє використовувати особливі прийоми (мікробенд наприклад)
  • 9-42 для початківців, також ставляться на заводі Фендер
  • 10-46 найбільш популярний, оптимальний баланс
  • 9,5-44 як компроміс для мікробендів і динаміки
  • 11-50 блюз, рок, дозволяє звучати дереву максимально
  • 12-54 джаз, блюз, пустотілі гітари, високе натяг.

Drop D

  • 9-46 аналог стандартного 9-42 тільки для дроп Д, для новачків
  • 10-52 комплект-аналогія 10-46
  • 10-50 говорять, що такий набір більш збалансований
  • 10-60 для важких стилів, незбалансований
  • 11-54 можна грати гармонійні партії, яскраво і виразно
  • 11-56 потрібні сильні пальці, натомість ви отримаєте об’єм і потужність

Standart D

  • 10-46 лід-партії йдуть на ура, легкі бенди, не дуже сильний натяг
  • 11-50 баланс націлений на натяг
  • 12-54 для натягу вище середнього, перфектно для блюзу
  • 13-56 міць, глибина, сильний натяг

Drop C

  • 10-60 хороший вибір, баси глибокі, 1-3 струни добре тягнуться
  • 11-52 найменш товсті, нижче середнього натягу
  • 11-54 класика жанру
  • 11-56 злегка посилений бас
  • 12-54 для гармонійних партій саме те
  • 12-60 важкі, потужні ритм-партії

Standart C#

  • 12-54 баланс на висоті
  • 13-56 вище середнього натягу, ще більш потужне звучання

Drop B

  • 12-60 для цього ладу - класика
  • 12-68 бас посилений, для ритму

Standart B

  • 13-62 звичайний варіант
  • 13-65 посилений бас

Drop A

  • 12-68 найкращий баланс, бас потужний
  • 13-72 дум, дез, глибина, потужність

Standart A

  • 14-68 оптима

Тепер Ви напевно будете знати які струни вибрати!

Бренди

У кожного виробника є свої запатентовані, фірмові, секретні технології виготовлення струн. Ми вважаємо, що всі вони мають право на існування. Просто потрібно пробувати. В середньому комплект хороших струн можна придбати за ціною від 10 до 20 доларів. Існують і елітні струни для гітар. Але всі вони з часом зносяться і їх доведеться міняти. У будь-якому випадку, чим більше Ви спробуєте різних варіантів, тим більш об'єктивний вибір зможете зробити, виходячи зі своїх переваг по звуку і манери гри.

Виробники: D'Addario, Dean Markley, Fender, Gibson, Ernie Ball, Elixir, GHS, Rotosound, La Bella, Yamaha, Forte Flight, Dunlop, Fire & Stone, Gewa, Hannabach, Savarez, Martin, Peavey, Stagg, Tenson і багато інших.

Як бачите їх дуже багато, а якщо додати сюди різні варіанти матеріалів, товщини, типів обмотки, то вийде море, про який ми говорили на самому початку, в якому реально можна потонути.

Які струни краще? Давайте запитаємо у гуру.

У Вас напевно є улюблені супер-зірки в цій сфері, подивимося які струни використовують знамениті гітаристи.

Ernie Ball

  • Jimmy Page (Ernie Ball 2223 Super Slinky 9-42)
  • Eric Clapton (Ernie Ball 2221 Regular Slinky 10-46)
  • Kirk Hammett (Ernie Ball 2220 Power Slinky 11-48)
  • Slash (Ernie Ball 2220 Power Slinky 11-48)
  • Steve Vai (Ernie Ball 2221 Regular Slinky 10-46)
  • Jeff Beck (Ernie Ball 2223 Super Slinky 9-42)
  • John Mayer (Ernie Ball 2221 Regular Slinky 10-46)
  • Jack White (Ernie Ball 2627 Beefy Slinky Drop Tune 11-54)
  • Aerosmith (Ernie Ball 3123 Coated Super Slinky 9-42, Ernie Ball 2223 9-42)
  • Paul Gilbert (Ernie Ball 3123 Coated Super Slinky 9-42)
  • Buddy Guy (Ernie Ball 2220 Power Slinky 11-48)

Fender

  • Mark Knopfler (Fender Extra Lights 009 .011 .015 .024 .032 .040)
  • Jimi Hendrix (FENDER "ROCK N 'ROLL" STRINGS Light Gauge 010 .013 .015 .026 .032 .038)
  • Yngwie Malmsteen (Original Pure Nickel Soft Light Ball End Electric Guitar Strings 008 .011 .014 .022 .030 .038)

D'Addario

  • Mark Knopfler (D'addario EXL120 Super Light 9-42)
  • Joe Satriani (D'addario EXL120 Super Light 9-42)
  • Robben Ford (EKXL110 Regular Light Tremolo 010. 013. 017. 026. 036. 046)

Dean Markley

  • Kurt Cobain (Blue Steel Electric 010 .013 .017 .030 .042 .052)
  • Gary Moore (Nickel Steel Electric Custom 010 .013 .017 .030 .042 .052)

Поради

Отже, ми "пройшлися по струнах" вздовж і впоперек. Торкнулися теми призначення, матеріалів, будови, товщини, стилів музики, знаменитих музикантів. Сподіваємося, що тепер ви стали справжнім знавцем в цій справі (теоретично). Що ж давайте наостанок відзначимо ще кілька важливих моментів:

  1. Новачки можуть спочатку порадитися з фахівцями. Просто зайдіть в наш магазин або на сайт і скажіть: "Порадьте струни для акустичної гітари, що популярно, з чого почати." До того ж потрібно пограти деякий час і самому накопичити досвід.
  2. Не потрібно скупитися. Різниця між ідеальними струнами і чимось гіршим - всього кілька доларів, але різниця в звуці величезна.
  3. Струни - витратний елемент у житті музиканта, тому вигідно купувати струни оптом. Завжди будуть "про запас". Так ви заощадите час і гроші!
  4. Пробуйте нові, вибирайте, живіть своїм життям. Зрештою, це всього лише струни :)
  5. Підтримуйте свої струни в хорошому стані. Для цього рекомендується перед грою завжди мити руки. Після занять протирати струни хоча б сухою ганчіркою (краще безворсовий матеріал, щоб волокна не залишалися на поверхні). А взагалі для цього існує спеціальна рідина для очищення струн.
  6. Якщо ви є власником "акустики", то переконайтеся, що ви купуєте струни саме для неї, а не для бас- або електрогітари :)
  7. Якщо струна порвалась, то пам'ятайте, що можна купити одну окремо,а не купувати комплект струн повністю.
  8. Мозолі Вам потрібні, тому не варто завжди брати м'які різновиди струн, тільки тому, що боляче.
  9. Гітаристи зі стажем радять проводити заміну струн кожних півроку, адже навіть найдорожчі з них мають певний термін служби. Деякі змінюють струни під кожен виступ.
  10. Після заміни струн не слід викидати старі, адже під час гри на гітарі вони мають властивість іноді рватися.
  11. Перед покупкою потрібно ознайомиться з тим, як виглядає упаковка того чи іншого виробника на його офіційному сайті. Останнім часом на ринку з'явилося багато підробок.
  12. Налаштовуючи гітару по тюнеру або камертону ви захистите свій інструмент і струни від перетяжки і пошкоджень.
  13. Хто не хоче мозолів, але не любить "пластмасу" в звуці - беріть дев'ятку або десятку. Можливо доведеться їх трохи підняти над грифом, легкі струни мають більш широкий діапазон коливань і можуть зачіпати лади.
  14. Якщо Вам подобається приглушене звучання і м'які струни - беріть синтетику, ставити їх слід тільки на класику, інакше звук буде слабким.
  15. Для любителів потужного звучання і володарів великих, міцних інструментів і пальців :) рекомендуємо брати струни не нижче №11.
  16. А взагалі - пробуйте, не можна однозначно сказати кому і які струни підійдуть на всі 100%. У цій справі потрібна практика, все пізнається в порівнянні. Головне - щоб ви любили цю справу! Тоді Вам не складе ніяких труднощів освоїти гітару і підібрати кращі струни. До речі мало тільки вибрати найдорожчі струни;) щоб круто звучати.

Сподіваємося що ця стаття була Вам корисною!

(c) 8nota.com.ua