Категорії
Бренди

Стаття: Delay, Delay, Delay ...

 

Серед усього розмаїття гітарних ефектів можна виділити один дуже особливий ... 

Ні, це не дісторшн, як ви можливо подумали, мова піде мабуть про найгнучкіший і незвичайний ефект, який в умілих руках відкриває неймовірну палітру різноманітних форм і фарб, і, вже вибачте за каламбур, надає неповторності вашому звучанню ... Йтиметься про ефекти Delay, його типи, різновиди і способи застосування. Отже, заварюємо чайок і влаштовуємось зручніше, буде цікаво!

Трохи історії

Слово Delay перекладається з англійської як затримка. Для простоти розуміння цього ефекту давайте повернемося в далеке минуле і уявимо собі бобінний магнітофон (молодому поколінню важко собі це уявити, тому я додав картинку).

Бобінний магнітофон AKAI 
Це така величезна коробка з двома котушками, на які намотується магнітна стрічка, а спеціальна головка вміє намагнічувати цю стрічку з частотою, що відповідає звуковим коливанням. Це древній спосіб запису звуку, який використовували в своїх печерних студіях "первісні" звукоінженери. В такому магнітофоні голова, що пише і та, що відтворює, знаходяться на деякій відстані один від одного, і якщо взяти чистий сигнал і змішати його з тим, який пройшов через магнітофон, то ми почуємо одноразове повторення вихідного сигналу. Так і з'явився перший ділей ... ділей .. 

А якщо ще й покрутити швидкість стрічкопротягувального моторчика, то можна цю затримку прискорити або сповільнити. При такій схемі "древні" звукорежисери отримували один короткий повтор - так званий слепбек (Slapback) ділей. Його в своїй творчості часто використовували кантрі-музиканти, а популяризували в маси рок-н-рольщики на чолі з Елвісом.

 

Ефект затримки типу Tape

Потім додумалися мікс чистого і затриманого сигналів знову відправити в магнітофон і виходило вже більше одного повтору, причому від рівня сигналу, що відправлявся, залежало кількість повторів. У всіх сучасних ділеях цей параметр найчастіше називається фідбек (feedback) ... ідбек ... дбек ... бек ... ек ...

Далі для удосконалення цієї конструкції придумали механізм, який регулював швидкість повторів за рахунок зміни відстані між магнітними головками, адже в більшості магнітофонів швидкість моторчика змінювалася східчасто: 7.5, 15, 30 дюймів в секунду, а плівка при різній швидкості відтворення має різне частотне забарвлення. Так з'явився перший ефект - стрічковий ділей (tape delay), який і до цього дня зберігає величезну популярність серед музикантів, його використовують і в студіях і навіть на живих виступах. До слова: першим гітаристом, який почав використовувати цей ефект саме з гітарою був Лес Пол. Так-так, той самий Лес Пол, ім'я якого красується на головах грифів всім відомих гітар.

У період 50-х-60-х років з'явилися всілякі типи стрічкових ділеїв, найбільш відомі з них: Maestro Echoplex, а також Roland Space Echo, що має на борту 3 роздільні відтворювальні голови для всіляких комбінацій повторів. Також був створений і гітарний підсилювач з стрічковим ділеєме на борту: EchoSonic, без якого, можливо, не з'явився б рок-н-рол ...

 
Maestro Echoplex EP1
Сучасні цифрові ефект-процесори можуть похвалитися тим, що створюють емуляції тих самих стрічкових ділеїв і відтворюють всі артефакти, які виникали в плівкових приладах (wow and flutter) * - стара плівка ... шуми ... тремтіння звуку через зношений механізм протягування стрічки ... ханіюзма ... уіуізма ... іузма ... змау ... чвяк ... ш ... І чим більше цих артефактів відтворено в цифровій емуляції - тим крутіше!

* Детонація в акустиці - спотворення звуку в результаті частотної модуляції стороннім сигналом з частотою 0,2 - 200 Гц, наприклад, що породжується коливаннями швидкості протягання магнітної стрічки. В англомовній літературі терміну детонація еквівалентний складовий термін wow and flutter (де wow - «повільна» детонація ( «плавання» звуку), flutter - «швидка»). - Вікіпедія

Цікаво - чи не так? В аналоговому світі всі прагнули до чистоти звуку, без будь-яких спотворень, а досягнувши цього за допомогою цифрових технологій, стали озиратися назад і відтворювати весь той звуковий «бруд», який так приємний для "лампових вух" цінителів звуку ...

Еволюція

Раз вже ми заговорили про чистоту звуку, згадаємо ще два типи затримки - це аналогова (хоча стрічку теж можна назвати аналоговим ділеєм) та цифрова.

В аналогових приладах затримка створюється на основі так званої Bucket Brigade схеми, придуманої в 1969 році в дослідницькій лабораторії компанії Philips. Уявімо собі ланцюжок з пожежних, які передають з рук в руки відро з водою. Так само працює і аналоговий ділей, тільки замість пожежних - серія конденсаторів, а замість відра з водою - ваш гітарний сигнал. І як вода, дійшовши до кінця ланцюжка, вже значно розплескалася, так і аудіосигнал з кожним повтором втрачає частину високих частот. Це і є основна особливість аналогових ділея.

Аналоговий ділей MXR Carbon Copy Deluxe

За рахунок такої частотної особливості звук ефекту достатньо м'який, з кожним повтором до сигналу приєднуються шуми конденсаторів, з'їдається атака і ледве чутні повтори, які щораз згасають, розчиняються в міксі, залишаючи після себе приємний конденсаторно-транзисторний хвіст звуку, з ледве відчутним вихідним звучанням ... учан. ..ання ... ням ...

Найчастіше аналоговий ділей має невеликий час затримки, а для збагачення тембральних фарб в прилади вбудовують хорус або вібрато, які не "чіпають» чистий сигнал, а обробляють тільки затримку.

А тепер трохи поговоримо про цифровиий ділей! .. про цифровиий ділей! .. про цифровий ділей! .. про цифровий ділей!

Як і в будь-якому цифровому тракті, тут обов'язкова присутність аналого-цифрового перетворювача (АЦП), який конвертує звуковий сигнал в одинички і нулики. І також ЦАП, який працює навпаки, щоб перевести оброблений сигнал назад в звук. Від цих двох складових залежить якість звучання і характер ефекту. Пам'ятайте як з'являлися 8-бітові ігрові приставки, потім 16-бітові і т.д.? Якщо популярність ефекту ділей була б так само висока як і приставки, ми б напевно спостерігали рекламу такого змісту:

«Нові 8-бітові затримки - поринь у віртуальний світ звуку!» або «Новий 32-бітний ділей! Супер деталізація і промальовування звукових хвиль дозволяють вам максимально зануритися в гру і відчути себе справжнім гітарним героєм! »

Е-е ... до чого це я? Просто аналогія з приставками дає нам уявлення про те, на що ж впливають ці загадкові цифри (16-біт / 44кГц, 24-біт / 48кГц ...) як і на екрані телевізора з кожним додатковим бітом світ стає більш деталізованим, з глибоким промальовуванням і менш піксельною картинкою, так і в звуці: чим вище число, тим більш деталізований частотний (і динамічний) спектр виходить.

Цифровий ділей MOOER Ocean Machine

У цифрових ділеях звук ефекту практично не відрізняється від вихідного, час між повторами набагато більше ніж в аналогових пристроях, а кількість повторів можна виставити практично до безкінечності (поки батарейка не сяде). І ось тільки в цьому довжелезному хвості фідбека можливо почути як впливає бітність на звук - з'являються артефакти, схожі на легке перевантаження, а звук стає трохи мильним, при цьому зберігаються всі транзієнти (первинні атаки).

Але гітаристи не шукають легких шляхів! Як я вже писав вище - досягнувши майже кришталевої чистоти в звуці нам треба його «забруднити» і в цифрові ефекти стали впроваджуватися фільтри високих і низьких частот, всілякі модуляції, пітч-шіфтери і т д ...

Муки вибору

Як же вибрати собі відповідний ділей з величезного асортименту педалей які існують на сьогоднішній день? Один із частих питань гітариста до якого підкрався підступний GAS!

 Що ж вибрати?

Якою дивною не здавалася б моя відповідь, він прозвучить так: "Бери процесор і забудь про муки вибору!". Адже все ділеї не купиш, до того ж, сьогодні тобі потрібен цифровий, а завтра захочеться "плавальну" плівку ... У процесорі все це є і час, витрачений на пошуки "того самого", можна витратити на творчість і заняття на інструменті. А ще, (пошепки) більшість сучасних ділеїв в форм-факторі педалі - цифрові ... тільки тссс ...

Але для тих, хто не готовий занурюватися в світ гітарних процесорів, кому подобається крутити крутилки на справжніх примочках, а не на екранчиках з їх картинками, для тих, хто отримує задоволення від пошуків неробочого патча в пильному педалборді, для вас, хто хоче вибрати собі відповідний ділей - я постараюся полегшити муки вибору!

Тож почнемо

Як ми вже знаємо, всі ефекти ділей можна умовно розбити на 3 категорії: плівковий або стрічковий (tape), аналоговий (analog) і цифровий (digital). Всі вони мають певний характер і забарвлення. Як же зрозуміти, що саме вам потрібно? Та легко! Виходячи з тієї музики, яку ви граєте! Це найперше, на що варто звернути увагу.

Якщо ви граєте рок-н-рол, блюз або джаз - зверніть увагу на стрічкові ділеї, їх повтори не "залазять" на діапазон чистого сигналу гітари, можна зробити ефект слепбек максимально наближеним по звуку до тих часів, коли ці жанри тільки зароджувалися. Злегка підвантажений підсилювач шикарно звучить з ділеєм стрічкового типу, а якщо захочеться трохи експериментів, то викрути фідбек на максимум і звук повторів буде зливатися в один суцільний ембіентовий хвіст.

Якщо ж ви використовуєте хайгейнові підсилювачі і перевантаження, а ділей потрібен щоб трішки «змочити» соляки - невідкладно біжимо за аналоговим ділеєм, а ще круто якщо в ньому буде ще і хорус, який трохи виштовхне вашу гітару з щільного міксу, щоб ваше соло пронизало всіх металхедів без винятку! Також аналоговий ділей добре поєднується з сингловими інструментами з яскравим вихідним звуком. При такій комбінації у вас не виникне частотних конфліктів. Чистий необроблений сигнал і повтори ділея будуть виразно чутні на будь-якій гучності і при будь-яких налаштуваннях!

Експериментатори! Тут і для вас є що покрутити - фідбек на максимум! Ефект починає закручуватися стрімко розгойдуючи підсилювач, а тепер ручку часу крутимо в бік збільшення і виходить просто справжній звуковий вибух!

Кому ж тоді підійде цифровий ділей? Тут трохи складніше, тому що оброблений сигнал максимально схожий на вихідний, кожна відповідь ділея - як ніби ваша копія, тільки трохи спізнилася ... Важливо розуміти, що цифровий ділей стає ритмічною складовоюмузики! Для прикладу згадаємо Еджа з відомої ірландської групи U2. Його партії з вимкненим ділеєм зможе зіграти і першокласник, який тільки місяць грає на гітарі, але включивши ділей ми почуємо той самий неповторний саунд Еджа! Якщо ви хочете урізноманітнити свої партії, щоб ваша музика звучала більш незвично і цікаво - беріть цифровий ділей, не пошкодуєте!

А тим хто любить нарізати соляки - можна налаштувати ділей так, що здаватиметься що грають 2 гітариста, в терцію, наприклад ...

Експерименти - двигун всього

Давайте розглянемо найбільш часті і цікаві способи використання ділея з ритмічної прив'язкою:

8-а нота з точкою 

Налаштовуємо час затримки таким чином щоб повтори «грали» восьмі ноти з крапкою, а на гітарі при цьому граємо восьмі.

Виходить так, що відповідь ділея потрапляє рівно між зіграними восьмими і звучить все разом так, як ніби ви граєте шістнадцятими нотами. Можна придумувати прості партії, а звучати буде складно і хитромудро, немов ви граєте теппінгом. Важлива умова при такому налаштуванні - грати широкі інтервали і не повторювати поспіль дві однакові ноти, а мікс самого ефекту повинен бути майже на тому ж рівні, що і вихідний сигнал. До речі, цей прийом дуже допомагає розвивати ритміку, адже найменше відхилення від ритму - і ділей не потраплятиме в проміжок між зіграними нотами. Так що це не просто фішка, а ще й корисний прийом для занять.


Прості чверті 

Виставляємо час затримки, що дорівнює четвертним нотам, на ділеї, якщо є функція тап (tap tempo) в вашому пристрої - користуйтеся нею, а граємо такий малюнок: восьма-чверть восьма-чверть і т д. Ефект схожий з попереднім, але грати можна трохи по-іншому, дуже добре звучать висхідні інтервали, як ніби ми їх граємо із затакту. Мікс ділея при цьому можна сильно не накручувати.


Ефект двухголосся

Налаштовуємо чверті на ділеї, а граємо восьмими. Виходить, що повтори починають звучати на третю зіграну ноту, і якщо грати висхідні або низхідні пасажі - звучить ніби ви граєте в терцію. Цей прийом часто використовував Інгві Мальмстін в своїх неокласичних соло. 


Прості восьмі 

Тепер все навпаки - тапаєм восьмушки на ділеї, а граємо чверті - нот стало в два рази більше! Тільки слід врахувати кілька умов для відтворення цього ефекту: темп повинен бути досить високим і потрібно намагатися грати уривчасто (стаккато), фідбек виставляємо на мінімум, а мікс ділея можна сміливо піднімати вгору!

 

Ефект дабл

Тут все зовсім просто: налаштовуємо чверті на ділеї і граємо чверті. Цей прийом дозволяє грати і риф і мелодійну складову, а звучить все одночасно! Для цього просто чергуйте низькі і високі ноти в вашої партії.

Я перерахував найбільш популярні прийоми використання ділея, для отримання цікавих ритмічних малюнків. З цифровим ділеєм вони звучать найбільш чисто і переріжуть мікс будь-якої щільності, проте можна експериментувати і використовувати ці налаштування з будь-якою педаллю затримки. Адже без експерименту не буде народжуватися нічого нового.

Успіхів всім ділейним монстрам, початківцям і тим, хто вже вкусив принади цього найважливішого ефекту в музичному світі! 

Не стійте на одному місці - рух це життя, а з ділеєм життя гітариста набуває барв ... арв ... ар ... :)

 

Никита Юдин (с)

Перекладено Remix.net.ua. 
Джерело: Jam.ua.