Категорії
Бренди

Як вибрати укулеле?

Укулеле – вельми молодий, але дуже популярний інструмент родом з островів Гавайського архіпелагу, який приваблює своєю компактністю, впізнаваним звучанням і простотою опанування. Все більше людей починають свій шлях у музиці саме з навчання грі на цих чотириструнних міні-гітарах, тому ми коротко розповімо про те, як зорієнтуватися в їхньому різноманітті.


Вирішивши купити укулеле, перш за все, потрібно визначитися з його розмірами. Існує шість різновидів, але у вільному продажу найчастіше зустрічаються лише три з них: сопрано, концерт і тенор. Основна відмінність між видами – це розміри, від яких безпосередньо залежить звучання і доступний діапазон нот.


Укулеле сопрано – найменші за розміром, найбільш недорогі та поширені в світі інструменти. Саме звучання сопрано ми уявляємо в голові, коли чуємо слово "укулеле". У таких інструментів зазвичай всього 12 ладів, найкоротша мензура і дуже компактний корпус. Сопрано можуть бути незручними для людей з великими руками, зате навіть діти з початкової школи опанують його без зайвих фізичних зусиль. Це найбільш "фановий" вид укулеле, який найкраще підійде, щоб взяти з собою інструмент у подорож автостопом, похід або пікнік. Сопрано не лише підійде для акомпанування вокалу, але й відмінно розкриє свій потенціал у поєднанні зі звичайною акустичною гітарою.


Приклад відмінного укулеле сопрано – FENDER UKULELE VENICE SOPRANO. Попри свою дуже скромну ціну, ця модель від легендарної американської компанії виділяється незвичайним дизайном з головкою грифа в стилі електрогітари Telecaster, різноманітністю забарвлень і високою якістю виготовлення.


З іншого боку, IBANEZ UKS10 також є відмінним вибором укулеле з більш канонічним дизайном і традиційною конструкцією. Їхньою характерною особливістю є наявність додаткових ладів на грифі (17 у Ibanez). У комплекті Ibanez також є зручний чохол для транспортування та зберігання укулеле.


Укулеле концерт відчутно більше, ніж сопрано (близько 60 см в довжину), голосніше і має ширший діапазон доступних нот. У поєднанні з подовженою мензурою, все це дає значну відмінність у тембрі, який стає більш насиченим середніми і низькими частотами. Це найбільш універсальний тип укулеле, який не спричинить незручностей в опануванні і прекрасно підійде для хлопців і дівчат незалежно від віку. Можна сказати, що концерт ‒ це та сама "золота середина". Вони все ще набагато компактніше і легше традиційної гітари, але вже не такі мініатюрні як сопрано.

У продажу можна знайти досить багато укулеле цього типу. IBANEZ UKS10 є традиційним і дуже популярним вибором для початківців. Це класичний інструмент високої якості, створений за всіма "законами жанру". У нього немає помітних недоліків, а додатковою перевагою буде наявність у комплекті м'якого чохла.


Модель FENDER UKULELE ZUMA CONCERT сподобається тим, хто хоче виділитися завдяки незвичайному дизайну та яскравому забарвленню.


Укулеле тенор найчастіше стає вибором соло-виконавців і музикантів, які звикли грати на гітарі. Це найбільший різновид з тих, які отримали повсюдне поширення, що особливо помітно в області корпусу, який має більш "пухкі" й округлі форми. Стандартна довжина тенора становить 66 сантиметрів при мензурі 430 мм. Цей вид має найбільш глибокий і багатий обертонами звук, завдяки якому його часто використовують для виконання технічних творів. Укулеле тенор зазвичай налаштовуються на тон вище, ніж концерт або сопрано.


IBANEZ UEWT5 – приклад відмінного інструменту цього класу. Характерною особливістю є наявність вирізу в деці для зручності гри на високих позиціях. Завдяки цьому полегшується виконання складних партій, у тому числі написаних для інших інструментів.


Іншою важливою рисою, яка значно впливає на функціональність і ціну укулеле, є наявність п’єзозвукознімача для підключення інструменту до підсилювача. Необхідність цієї функції істотно залежить від того, як і для чого ви збираєтеся використовувати інструмент.

Якщо сфера застосування укулеле буде обмежена посиденьками з друзями на природі, навчанням і домашнім музикуванням, то можете сміливо вибирати модель без можливості підключення. Вбудована електроніка буде незамінною для того, щоб зіграти концерт навіть у невеликому клубі або записати звук на студії.

П’єзозвукознімачами оснащують як цілком традиційні укулеле (IBANEZ UEW15E), так і незвичайні інструменти, стилізовані під електрогітари (EPIPHONE UKULELE LES PAUL). Модель IBANEZ UEW15E має також вбудований тюнер і активний передпідсилювач, на якому можна регулювати рівень гучності високих/низьких частот.


Щоб вибрати укулеле, покладайтеся насамперед на власний смак, свої почуття і відчуття. Звичайно, важливим фактором буде також передбачуваний бюджет. Перед придбанням обов'язково протестуйте вподобану модель укулеле в магазині, переконайтеся, що немає ніяких проблем з якістю або комплектацією, і не соромтеся ставити консультантам навіть елементарні питання. Дізнайтеся, які ще моделі вони вам порадять, і випробуйте їх.


Також не забувайте, що нейлонові струни укулеле хоч і не іржавіють чи забруднюються, але все ж вимагають періодичної заміни при інтенсивній грі. Рекомендується міняти струни раз на рік, однак якщо ви відчуваєте, що ваш інструмент звучить не так добре як раніше, то можливо час уже настав.


Укулеле є прекрасним кандидатом на роль першого інструменту, але також може з успіхом доповнити арсенал будь-якого гітариста або стати відмінним подарунком близькій людині, якщо він цікавиться музикою. У будь-якому випадку, кращим укулеле буде те, на якому приємніше грати і звук якого сподобається саме вам, адже головне призначення цього інструменту – дарувати радість і гарний настрій.

 

🛒 Весь асортимент укулеле: https://bit.ly/35AAAR1